top of page

2019 Dijital Trendler Raporu Yayınlandı!

Bugün yarın derken haftalardır beklediğimiz Digital in 2019 raporu nihayet yayınlandı. We are Social ve Hootsuite tarafından yayınlanan rapor dünya genelinde internet, sosyal medya, mobil cihaz e-ticaret ve sosyal medya platformlarının kullanımını global düzeyde ve ülke kırılımları ile ortaya koyuyor.

Her sene yayınlanan raporda en dikkat çeken veri ise 2018 boyunca her gün 1 milyon kişinin çevirimiçi olmasın, yani saniyede 11 kişi internete giriyor. Bunun dışında sosyal medya kullanımı %9 artarak 3.5 milyar kişiye ulaşmış durumda.


Raporda sadece Türkiye ile ilgili değil platformlarla ve içerik türleri ile ilgili de çok çarpıcı bilgiler yer alıyor. Hadi gelin rapora birlikte göz atalım:


Her şeyden önce We are Social Facebook'un en son yaşadığı Cambridge Analytica skandalına atıfta bulunarak, internet ve sosyal medya kullanıcılarının verilerinin güvenliği konusunda yaşadığı endişelerden bahsetmiş ve sosyal medya platformlarının mutlaka güven tazelemesi için gerekli çalışmaları yapması ve kullanıcılara değer katmaları gerektiğinin öneminden bahsetmiş.


YILLIK GLOBAL DİJİTAL BÜYÜME

2018 yılında internet kullanıcıları %9,1 artarak 4.4 milyar kişiye ulaşmış. Sosyal medya kullanıcılarının 288 milyon adet artması ise sosyal medyanın gücünün hız kesmeden devam edeceğini gösteriyor. Mobil sosyal medya kullanımının %10 artarak 3.25 milyar kişiye ulaşması mobil cihaz kullanımının hayatımızdaki dönüştürücü etkisi ile ilgili merak uyandırıyor.


FACEBOOK KAN KAYBEDİYOR MU?

En çok merak edilen konulardan biri de Facebook'un yaşanan son olaylardan sonra ne kadar zorlandığı. Ancak görünen o ki sosyal medya devi henüz sahaları terk edecek durumda değil, bilakis 37 milyon yeni kullanıcı ile geçen seneye göre kullanıcı sayısında %1.7'lik bir artış gerçekleştirmiş.


Instagram'ın kullanıcı sayısındaki artışın da Facebook üzerinde olumlu bir etkisi olabilir, gerçi daha derinden araştırılması gereken bir konu bu ama yine de iki kardeş markanın birbirlerine arka çıkması çok da alışılmadık değil. Instagram globalde 38 milyon yeni kullanıcı ile toplam kullanıcı sayısını %4.4 arttırmış durumda. Bu arada Facebook'un güncel kullanıcı sayısının 2.32 milyara ulaştığını söylemeden geçmeyelim. Sınırları olmayan kocaman bir ülke gibi sanki.


TÜRKİYE'DE DİJİTAL BÜYÜME

  • Ülkemizde internet kullanıcı sayısı bir önceki yıla göre %9,3'lük bir artış ve 5 milyon yeni kullanıcı ile 59.3 milyon kişiye ulaşmış durumda. Artık nüfusumuzun %72'si internet kullanıyor.

  • Günümüzün 7 saat 15 dakikasını internette geçiriyoruz. Dünya ortalaması ise 6 saat 42 dakika.

  • Ülkemizde sosyal medya kullanıcı sayısı ise 52 milyon kişiye ulaşmış durumda. Yani ülke nüfusunun %63'ü sosyal medya kullanıyor. Geçen seneye kıyasla 1 milyon kişilik bir artış söz konusu.

  • Sosyal medyada 2 saat 46 dk vakit geçirerek dünya ortalamasından 30 dk daha fazla sosyal medyada vakit geçiriyoruz.  Geçen seneye göre 2 dk daha az.


Raporun en ilginç kısımlarından birisi de sosyal medya reklamlarının platformlar üzerindeki kullanıcı erişim rakamı; Facebook ülkemizde 43 milyon kullanıcı ile erişim açısından en büyük sosyal medya reklam platformlarından birisi onu arkasından 38 milyon ile Instagram takip ediyor. Bu rakamlar, sosyal medya pazarlamasının ve reklamlarının etkin bir şekilde yönetilmesi durumunda potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu anlatıyor.

Bununla birlikte, her ne kadar Facebook globalde hem kullanıcı sayısında hem de reklam erişim rakamında artış göstermiş olsa da ülkemizde reklam erişimi 1 milyon kişi azalmış durumda.  Gerçi devede kulak gibi duruyor ama bu ülkemizdeki Facebook kullanım trendi için erken bir sinyal olabilir.


Instagramın reklam verilebilir kullanıcı penetrasyonunda %58 ile dünyada birinci durumdayız. Bu da instagram reklamlarının markalar için ne kadar büyük bir hedef kitleye sahip olduğunu gösteriyor.


Üzerinde önemle durulması gereken bir diğer konu da içerikler ile ilgili; Video içerikler %6.03'lük etkileşim oranı ile en yüksek etkileşim alan içerik türü, onu %4.48'lik etkileşim oranı ile fotoğraf içeren gönderiler takip ediyor. Ülkemizde ortalama Facebook etkileşim oranı ise %4! Bu rakamları kendi sosyal medya paylaşımlarınız için bir gösterge olarak kabul edebilir ve sosyal medya başarınızı bu gösterge çerçevesinde test edebilirsiniz.


Rapor bu kadarla sınırlı kalmıyor. Daha detaylı incelemek ve diğer verileri görüntülemek isterseniz buradan raporun tamamına ulaşabilirsiniz.


Ama sonuç olarak bütün bulgular gösteriyor ki, teknoloji, internet ve sosyal medya hayatımızın merkezine yerleşmiş durumda. Çalışırken, eğlenirken, sohbet ederken, satın almak kararı verirken, alışveriş yaparken, seyahat ederken kısacası kendimizle ilgili yaşadığımız her hangi bir deneyimde internet ve sosyal medya baş rolü oynuyor. Hal böyle olunca sadece bireysel kullanıcıların değil, ticari firmaların ve markaların da interneti çok iyi irdelemesi, analiz etmesi ve oluşturacakları her türlü strateji için interneti ve sosyal medyayı göz önünde bulundurması gerekmektedir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page