top of page

İyi Bir Influencer Olmanın Püf Noktaları

Sosyal medya ile hayatımıza giren kavramlardan birisi de «Influencer» olarak adlandırdığımız, tüketicilerin beğeni ve tercihlerini etkileyerek satın alma kararlarına yön veren kişiler. 💃🕺⁣ Sosyal medyanın hayatımızdaki yeri ve rolü güçlenirken influencer hesapların da sayısı artmaya ve markaların vazgeçilmez iş ortakları olmaya başladı.🤝⁣ Bilhassa markalarla yapılan bu iş ortaklıkları influencer olmaya heves eden kişilerin sayısını da arttırdı. Oysa ki kitlelerin satın alma kararını değiştirecek etkiyi yaratmak, özetle bir «Influencer» olmak sanıldığı kadar kolay değil. 🤷⁣ Tabii ki ne olup ne olamayacağınızı söylemek bize düşmez, ama «İyi Bir influencer Olmanın Püf Noktaları»nı sizlerle paylaşabiliriz.



Peki influencer olmak neden bu kadar önemli?

Bunu açıklamadan önce bireylerin satın alma karar süreçlerine kısaca değinmek gerek. İnsanlar kararsız kaldıkları bir konuda karar verebilmek için çevrelerindeki kişilerin fikirlerine başvururlar. Dijital pazarlamadan önce bu fikir alma süreci sadece yakın çevreye danışma şeklinde gelişirken, internetin ve sosyal ağların hayatımıza girmesi ile birlikte bu süreç biraz daha farklılaştı. Artık bir satın alma kararı verirken forumlara, blog yazılarına, ürün yorumlarına bakıp karar veriyoruz. Dolayısıyla dijital pazarlamanın ve internetin hayatımıza girmesi ile birlikte tüketicilerin ihtiyaçlarını giderecek ürünleri satın alma süreçleri ve karar verme şekilleri bir hayli değişti.


Peki ya kişi, bir ihtiyaç içerisinde değilse...

Henüz aklında bir ürünü satın almak yoksa!

İşte bu durumda, ihtiyacın ortaya çıkmasını sağlayacak tohumları tüketicinin zihnine yerleştirecek birilerine ihtiyaç doğuyor. Bu da son dönemde on binlerin, yüz binlerin takip ettiği, kendi çaplarında meşhur olan "Influencer"lar sayesinde oluyor.

O nedenle markalar her geçen gün daha fazla influencer ile çalışmaya yöneliyor.



CreatorDen tarafından 2018 yılı için yapılan bir araştırmaya göre markaların yüzde 31'inin influencerlar ile işbirliği yapabilmek için ayırdıkları bütçe 50 bin - 100 bin TL aralığında.

Markaların influencerları kullandığı iletişim ve pazarlama alanları ise oranına göre sırayla; lansman iletişimi, marka bilinirliği, etkileşim yaratma ve ürün satın alma yönlendirmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Hal böyle olunca markaların ilgisindeki artış bir çok kişiyi de influencer olmaya özendirdi. Diğer bir taraftan da markaların influencer seçiminde titiz davranması, markalarını tanıtacak kişileri itinayla seçmesi influencer olmak isteyenlerin de konuya profesyonelce yaklaşması zorunluluğunu doğurdu.

O nedenle bu yazımızda Influencer olmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini ve iyi bir influencer olmanın püf noktalarını sizlerle paylaşmak istedik.




İyi Bir Influencer Olmanın Püf Noktaları:

🔸 Takipçi/Yorum/Beğeni Satın Almayın: Eğer siz de bir influencer olmak istiyorsanız, takipçi satın alarak kendinizi suni bir influencer olarak göstermeye çalışmayın. Bu hem itibarınızı hem de sizinle iş yapmak isteyen markaların size olan güvenini zedeleyecektir.

🔸 Başkası gibi Davranmayın: Sosyal medyada sahici olmak, kendinizi olduğunuz gibi yansıtmak takipçilerinizin samimiyetinize inanmasını ve dolayısıyla tanıtımını yaptığınız markalara daha kolay inanarak satın almasını sağlayacaktır.⁣

🔸 Sürekli Ürün Reklamı ya da Marka Tanıtımı Yapmayın: Unutmayın, takipçileriniz hesabınıza «ne ürün tavsiye ettiğinizi» merak ettikleri için değil "SİZİ" merak ettikleri için geliyorlar. Onları çok fazla reklam ve tanıtım yaparak, bundan mahrum bırakmayın.⁣

🔸 Daldan Dala Atlamayın: ⁣Bir gün moda fenomeni gibi davranırken ertesi gün bir anda ev dekorasyonu yapmaya başlamayın. Bu hem takipçilerinizin kafasının karışmasına hem de sizin kafası karışık biri gibi görünmenize neden olur. ⁣Kendinize uzun süre içerik üretebileceğinize inandığınız temel bir alan seçin. Eğer sağlıklı beslenme, yaşam, spor konularını ele alıyorsanız bu eksende hareket edin. Beslenme ipuçları, sağlıklı yemek tarifleri verin ve aktif yaşam önerilerinde bulunun. ⁣Bir anda «gece makyajı nasıl yapılır?» diye takipçilerinizin karşısına çıkmayın.🤝


🔸 Sırf Paylaşmış Olmak için Paylaşım Yapmayın: İçerikleriniz influencer olarak sizin markanızı temsil etmektedir. Paylaştığınız her içeriği büyük bir dikkat ve titizlikle seçin. Göz alıcı bir fotoğraf ve hedef kitleniz ile etkileşime geçmenizi sağlayacak bir caption (paylaşım metni)kullanın.


🔸 Benzersiz Olun: Influencer dünyası içerisinde kaç tane "başarısız" lifestyle influencer'ı var? Eminiz çevrenizde en az bir tane blogger olmayı denemiş arkadaşınız vardır. Modaya, yemeğe, seyahat etmeye tutkuyla bağlılar ama ne var ki bir türlü takipçi sayılarını arttıramıyorlar. Sizce neden? Muhtemelen herkesin yaptığını yapmaya çalışıyorlar. Dikkat çekmek istiyorsanız özgün olmaya dikkat edin.


🔸 Doğru Bildiğinizden Şaşmayın: Markalar sizinle ürünlerini tanıtmanız ve çoğunlukla da övmeniz için iş birliği yapıyor. Ancak iş birliği yaptığınız markaların hedef kitlenizle, fikirlerinizle ideallerinizle uyuşmadığını düşünüyorsanız onlarla çalışmayın. Yanlış olduğunu düşündüğünüz, beğenmediğiniz konularda dik durun. Bu takipçilerinizin de güvenini kazanmanızı sağlayacaktır.


🔸 Stratejik Düşünün: Güzel ve hoş göründüğünü düşündüğünüz bir paylaşım belki bir sürü beğeni alacaktır ama bu beğenilerin uzun süre devam etmesini ve istikrarlı olmasını istiyorsanız bir sosyal medya stratejisi oluşturmanız ve her şeyi planlamanız gerekir. Örneğin önümüzdeki 3 ay neler paylaşacağınızı şimdiden planlayın. Bu size içerikleriniz için de istikrar kazandıracaktır.


🔸 İş Birliği Yapın: Farklı influencerlar ile bir araya gelmek ve onlarla iletişime geçmek takipçi sayınızın artması ve hesabınızın büyümesi için basit ve hızlı bir yöntemdir. Büyük küçük demeden, hedef kitlenize hitap ettiğini düşündüğünüz hesaplarla iletişime geçin ve onlarla iş birliği yapın.


🔸 Dataya Bakın: Tabii ki size istatistik öğrenin demiyoruz ama yarattığınız etkiyi ölçebilmeniz, markalarla iş birliği yapmadan önce onlara takipçileriniz üzerinden nasıl bir etki yarattığınızı gösterebilmeniz adına önemlidir. Bunun dışında hangi içeriklerinizin takipçilerinizde yankı bulduğunu, takipçilerinizin kimler olduğunu öğrenmenizi ve içerik stratejinizi geliştirirken ona göre ilerlemenizi sağlar.


Artık iyi bir influencer olmanın püf noktalarını öğrendiğinize göre sizi bir sonraki sene "Yılın Influencer"ı olarak görmememiz için bir neden kalmadı. 😉

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page