top of page

Instagram'ın Yeni Hashtag Kuralları ve Onları Doğru Kullanma Yolları

Instagramın hashtag (nam-ı diğer "etiket") kuralları değişti!

2018 ile birlikte artık sosyal medya pazarlamasına ilişkin bildiğimiz bir çok şey sosyal medya platformlarının algoritmalarını değiştirmeleri ile birlikte tarih oldu. Eskiden bildiğimiz, yaptığımız ne varsa hepsini unutup yeni taktikler geliştirmek zorundayız!

Bugüne kadar Instagramda hashtagleri kullanmak konusunda utangaç davranmış olabilirsiniz ama üzülmeyin bu sene hashtagleri akıllıca kullanarak Instagram sayfanız için yeni takipçiler kazanabilir ya da mevcut takipçilerinizle etkileşiminizi arttırabilirsiniz.


Bu yazımızda sizlere hashtagleri takip etmekten onları instagram hikayelerinize eklemeye kadar markanızın büyümesi ve daha geniş kitlelere ulaşması için gerekli olan tüm yöntemleri gösterecek ve pazarlama hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak hashtag stratejileri ile hashtagleri doğru bir şekilde kullanmanızı sağlayacak tüyolar vereceğiz.

İşte Instagram'ın yeni hashtag kuralları ve onları doğru bir şekilde nasıl kullanacağınız:


2018'de Hashtaglerin Paylaştığınız İçerikle Alakalı Olması Her Şeyden Daha Önemli!

Instagram son güncellemelerinden birisi ile hashtag'ları takip edebilme özelliğini hayata geçirdi. Böylece bir kullanıcıya ilgi duyduğu bir hashtag ile ilgili içerikleri, binlerce içerik arasında gezinmesine gerek kalmaksızın, haber akışında düzenli olarak ve otomatik görebilme imkanı sundu.

Instagram algoritmalarının paylaşılan içerikle alakalı hastagler kullanan içeriklerin lehine hareket ettiğini düşünecek olursak bu yeni özellik hashtaglerin doğru bir şekilde kullanılmasını artık daha önemli bir hale getirdi.

Bu nedenle, kullanıcılar artık istemedikleri içerikleri görmemeyi ve istedikleri içerikleri zaman akışına almayı seçme şansına sahip!

Nasıl mı?



  • Bir kez kullanıcılar istedikleri hashtag'i takip etmeye başladıklarında haber akışında gördükleri hashtage ait bir içerik için eğer takip ettikleri hashtag ile ilgisiz olduğunu düşünüyorlarsa "Bu Hashtag için Gösterme" deme imkanına sahip olacaklar.

  • Instagram, kullanıcıların bu tercihlerini geri bildirim olarak değerlendirip onlara ilgilerini çeken daha çok içerik göstermek için çalışırken, diğer bir taraftan da alakasız hashtag kullanılan içeriklere ait hesapları "spam" olarak değerlendirip marka imajınızı ve içeriklerinizi olumsuz olarak etkileyebilir.

Her Defasında Yeni Hashtagler Kullanmak "Spam" Olarak Algılanmanızı Engelleyebilir.

Instagramın yeni hashtag düzenlemesi ile netliğe kavuşan bir şey var ki o da her içeriğe aynı hashtagleri girmek artık günü kurtarmanıza yetmeyecek. Bilakis, aynı hashtagleri kullanmakInstagram tarafından spam hesap olarak algılanmanıza, içeriklerinizin daha az kullanıcıya ulaşmasına ve belki de bir süre sonra engellenmenize neden olabilecektir.

O nedenle, içeriklerinizi ve Instagram profilinizi güvende tutmak için her gün yeni bir hashtagler listesi hazırlayarak içeriklerinizi paylaşmanızı tavsiye ederiz. Her gün yeni bir hashtag listesi paylaşmak göz korkutucu gibi gelse de, bizce bu çabaya değer.

Belki, sizlere vereceğimiz bir kaç hashtag üretme ya da bulma tavsiyesi işinize yarar.


Yepyeni Hashtagler Üretmenin Püf Noktaları

Öncelikle "#likeforlike" "#takibetakip" "#kesfetteyim3244536" gibi reklam kokan ve milyonlarca defa kullanılmış hashtaglerden uzak durun. Bu hashtagler size fazladan bir kaç beğeni ya da takipçi kazandırsa da, uzun vadede etkileşimi yüksek ve hedef kitlenizle uyumlu takipçiler kazandırmayacaktır.


İkinci olarak, Instagram profilinizi, markanızı, sattığınız ürün ya da hizmeti veya işletmenizi tanımlayan etiketler seçin. Örneğin, hedef kitlesi düğün hazırlıkları yapan genç çiftler olan ve kişiye özel davetiye tasarımı yapan HappyDaysCo.

Hesap, #davetiyetasarımı , #davetiyemodelleri gibi yaptığı işi anlatan hashtagler kullandığı gibi hedef kitlesinin takip etme potansiyeli yüksek olan ve topluluk hashtagi diyebileceğimiz #düğün #bekarlığaveda gibi hashtagleri de kullanmış. Bu hashtaglere ek olarak markalar kendilerine ait hashtag kampanyalarını da yaratarak paylaşımlarına ekleyebilirler.

Hesap bunların dışında hedef kitlesini tarif eden #gelin #damat gibi hashtaglere de yer vermiş. Bunlara ek olarak hedef kitleyi daha detaylı tarif eden hashtagler de üretilebilir.

Topluluk Hashtagleri, benzer kafa yapısına sahip kişileri aynı içerik/konu altında buluşturmaya çalışan hashtaglerdir ve oldukça faydalıdır. Başka insanları birbirine bağlayan, içeriklerinizin aranma potansiyelini arttırmaya yarayan, yeni takipçi kazanma ve topluluğunuzu arttırma imkanı sağlayan özelliklere sahiptir.

Hashtagler konusunda ilham almak isterseniz sektörünüzde öncü olan markaların sosyal medya hesaplarında kullandıkları inceleyebilir ve bunları ya da benzerlerini kendi içeriklerinizi paylaşırken kullanabilirsiniz.,


Son olarak, hashtagleri takip etme sayesinde markanıza ait içeriklere yeni hashtagler arama ve koyma imkanına da sahip oluyorsunuz. Bir kez bir hashtagi takip etmeye başladığınızda Instagram profil sayfanızaki "Takip Edilenler" sekmesine tıkladığınızda takip ettiğiniz kişilerin yanında takip ettiğiniz hashtagleri görme şansınız oluyor. Burda da, instagram size takip ettiğiniz hashtagleri baz alarak, takip etmeniz için yeni hashtagler öneriyor. Bu hashtagleri takip ederek sektörünüz ile ilgili içeriklere ulaşarak hem kullanılan diğer hashtagleri görme hem de sektörünüz ile ilgili gelişmeleri takip etme imkanı bulabiliyorsunuz.


İşletme Profilleri Instagram Hashtaglerinin Başarı Oranını "İstatistikler" Bölümünden Takip Edebilir.

Eğer geçen hafta yayınladığımız blog yazımızı görüp Instagram hesabınızı işletme profiline çevirdiyseniz, sadece paylaştığınız içeriklere ait istatistikleri görmekle kalmayacak aynı zamanda hashtaglerinizin de performansını ölçme şansı yakalayacaksanız. (Yazıyı okumayım işletme profiline henüz geçmemiş olanlar için: Instagramda İşletme Profili Nasıl Oluşturulur? )

Peki bu ne demek?


İşletme profiline çevirdiğiniz bir hesabın istatistiklerini görmek, size paylaştığınız içeriklerin yeni takipçileri etkileme konusunda ne kadar etkili olduğunu ölçme imkanı verir. Hashtagler dahil hangi kanallar üzerinden daha çok erişim aldığınızı görmek Instagram için tasarladığınız içerik stratejinizi daha etkin oluşturmanızı sağlar. Hashtaglerin performansını bu şekilde takip etmek ve ölçmek markanız için en uygun hashtagleri belirlemenize ve instagram hashtag stratejinizi akıllıca oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

2018'in Instagram Olayı: Hashtagleri Takip Etmek

Daha önce de bahsettiğimiz gibi Instagram yeni yıl ile birlikte yep yeni bir özellik açıkladı: hashtagleri takip edebilme. Artık kullanıcılar ilgi duydukları çeşitli konulara ait güncel gelişmeleri, ilgi alanlarına ait hashtagler sayesinde takip edebilirler.


Bir hashtagi takip etmek, bir kullanıcıyı takip etmek kadar kolay. İlginizi çeken bir hashtag gördüğünüzde yapmanız gereken hashtage tıklayarak hashtag sayfasını açmak ve "Takip/Follow"a tıklamak. Hepsi bu! Artık takip ettiğiniz hashtaglerin en popüler ya da en güncel olanları tıpkı takip ettiğiniz hesaplar gibi haber akışınızda görünecek.

Takipçilerinizi markanıza özel oluşturduğunuz hashtagleri takip etme konusunda cesaretlendirmenizi de ayrıca tavsiye ederiz. ;)

Bu özelliği aynı zamanda, sektöre özel hashtagleri takip ederek rakiplerinizi ve sektörel gelişmeleri izlemek için de kullanabilirsiniz.

Hashtagleri Instagram Hikayelerine de Ekleyebilirsiniz!

Hashtagleri instagram hikayelerine ekleyerek içeriklerinizin yeni kullanıcılar tarafından keşfedilme şansını arttırabilirsiniz. Bir çok lokasyonun ve hashtagin kendileriyle ilişkilendirilmiş hikayeleri var. Instagram kullanıcılarının hikayeleri kullanması yaygınlaştıkça yeterince kullanılmayan Instagramın bu harika özelliğinin ilerleyen zamanlarda popüleritesini arttırmasını bekliyoruz.


Hashtag hikayeleri, hashtag sayfasının üst kısmında "takip" butonunun üstünde yer alır. İlgi duyduğunuz hashtagin popüleritesine ve kullanımının yaygınlığına bağlı olarak hashtag sayfasında, hashtage ait hikayeyi aktif görebilirsiniz.

Hashtagleri hikayelere iki şekilde ekleyebilirsiniz: ilki hashtag stickerını kullanarak, diğeri de basitçe hashtagi yazarak. Pek az kullanıcının bildiği ise storylere 10 adete kadar hashtag konmasına imkan tanınması. Ne var ki, o kadar fazla hashtag biraz göz yorabilir, o nedenle hashtaglerinizi küçültüp bir emoji ya da sticker altına saklayabilirsiniz.

Instagramda markanıza ait içeriklerle parlamaya hazır mısınız? İçerik pazarlaması konusunda desteğe ihtiyaç duyarsanız her zaman bize danışabilirsiniz. SM4RT Solutions

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page