top of page

Sosyal Medya ile Daha Geniş Kitlelere Ulaşmak için 11 Yöntem


Organik Erişim Düşüşte! Peki Bu Konuda Ne Yapmak Gerek?

Organik Erişim, paylaştığınız içeriklerin herhangi bir “öne çıkarma bedeli” ödemeksizin gösterdiği performansı ifade etmektedir. 2018’in başında Facebook, Instagram ve Twitter’ın yaptığı algoritma değişikliklerinden sonra ne yazık ki bu bedelsiz erişim düşüşe geçti. Bunun için panik yapmayın diyemeyeceğiz, çünkü bu değişiklik işletmelerin ve markaların sosyal medyayı kullanma şeklini baştan sona değiştirdi.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook’un ailenizin ve arkadaşlarınızın haber akışında paylaşılan içeriklere öncelik vermesini sağlayan algoritma değişikliği ile işletme ve markalara ait olan paylaşımların da organik erişimi düşüşe geçti.

Facebook’ta olur da diğer platformlarda olmaz mı? Facebook’la birlikte diğer sosyal medya platformlarındaki bu değişim paylaştığınız içeriklerin artık eskisi kadar çok insana ulaşmadığı anlamına geliyor. Peki ne yapmak gerek? Sizin için hazırladığımız 11 maddelik listede organik erişimdeki düşüşe rağmen daha geniş kitlelere ulaşmanızı sağlayacak ipuçlarını derlemeye çalıştık.

1. Her Platform için Özgün İçerik Oluşturun:

Farklı platformlarda aynı şeyleri paylaşmayın. İçerikleriniz paylaşım yaptığınız platforma özgü olmalı. Bu aynı zamanda o platformların dilinden konuştuğunuz anlamına geldiği için algoritmanın da içeriklerinizi öne çıkarmasını sağlayacaktır.

 Her ne kadar farklı platformlar üzerinden çapraz paylaşımlar yapmak çekici gelse de örneğin; Instagramda paylaştığınız bir içeriği Twitter’da “repost” yapmak, paylaştığınız fotoğraf sadece bir link olarak görüneceği için tuhaf duracaktır. Bununla birlikte her iki platformun da paylaşım metni normları farklıdır. Farklı içerikler hazırlamak yorucu gibi gelse de her bir platform için harcayacağınız emeğe değeceğine emin olabilirsiniz.


2. Başkasının İçeriğini Öne Çıkarın

Pazarlamada da tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, her şey sadece sizden ibaret değildir. Sadece kendi içeriklerinizi durmadan paylaşıp, takipçilerinizin hesabınızdan çıkacak her paylaşıma hayran olmasını beklemeyin, inanın olmayacaklar.

Unutmayın sosyal medya sosyalleşmek ile ilgilidir. Bu da kendi içerikleriniz dışında başkalarının içeriklerini de paylaşmanız anlamına gelir.  Bunun için öncelikle hedef kitlenizi iyi tanımak için vakit ayırın. Ne tür içeriklerle etkileşime girdiklerini, neler öğrenmek istediklerini ve hangi konularda yardıma ihtiyaç duyduklarını öğrenin. Bu iç görüler sayesinde hedef kitlenizin ilgi alanına giren içerikleri derlemeniz daha kolay olacaktır.

Takipçileriniz için onların ilgisini çekebilecek içerikler derlemek sizi güvenilir ve onların ihtiyaçlarına değer veren bir marka konumuna getirecektir.  

Derlenmiş içerikler aynı zamanda size içerik planlamasında zaman da kazandıracaktır.


3. Algoritmaları Öğrenin

Sosyal medya platformları algoritmaları kullanıcılarına ilgi alanlarına en yakın içerikleri sunmak üzere tasarlandı. Şimdi ise her zamankinden çok, ailenizden ve arkadaşlarınızdan gelen içerikleri sizin önünüze çıkarmayı tercih ediyor. Bu algoritma lanetinden kurtulmanın tek yolu ise onu iyi bilmekten ve nasıl çalıştığını anlamaktan geçiyor.

Sizin için kısaca belli başlı platformların algoritmalarını derlemeye çalıştık:

Facebook: Facebook haber kaynağı akışındaki içerikleri önce aile ve arkadaşlardan gelen içerikler birinci, bilgi içeren paylaşımlar ikinci ve eğlenceli içerikler sonuncu olarak sıralıyor.

Instagram: Uygulama, haber kaynağınızda gördüğünüz fotoğraf ve videoları sizin içeriğe ne kadar ilgi duyduğunuza, içeriği paylaşanla olan ilişkinize ve içeriğin zaman akışına göre sıralıyor.

Twitter: Haber kaynağı, uygulamayı kullanmadığınızda gözden kaçırdığınız içeriklerin en iyilerini size sunmak ve böylece haberlerden geri kalmamanıza yardımcı olmak için tasarlanmış. Tabii, Twitter’ın hala hangi tweetlerin zaman akışınızda gösterilmeye değer “en iyi” içerikler olduğunu anlamaya çalıştığını da ekleyelim.

Bu ipuçları ile birlikte, tek başına Facebook’un algoritmasını bile etkileyen yüz binlerce faktör olduğunu ve bunların birçoğunun kullanıcıların davranışlarına ve beğendikleri içeriklere verdikleri tepkilere göre şekillendiğini belirtmekte de fayda var.  Dolayısıyla, önerimiz her platformun içerikleri neye göre sıraladığını ve bunlardaki değişimi takip etmeniz.


4. İçeriklerinizi Reklam ile Destekleyin

Sosyal medya reklamları, sponsorlu içerikler ve öne çıkarılmış paylaşımlar hedef kitlenize ulaşmanız için kullanabileceğiniz en iyi yöntemlerden bazıları. Kabul, bu tür bir erişim gerçek anlamda organik değil ama yine de marka bilinirliğinizi arttırmak, satışlarınızı arttırmak ve web sitenize trafik çekmek için iyi bir yöntem. Eğer hedef kitlenizin ilgisini çekecek türde bir içeriği reklamla öne çıkarırsanız size yeni takipçiler olarak geri dönmesi olasıdır. Üstelik bu yeni takipçiler ileride paylaştığınız organik içeriklerin de seyircisi olacaktır.

5. Bir Fikir Önderi (Influencer) ile Çalışın

Günümüzde “Influencer” olarak tabir ettiğimiz fikir önderleri sosyal medyanın süper starları haline geldi. Bir Influencer’a ulaşmak hedef kitlenize ulaşmak demektir. Peki markanızın bilinirliğini arttırmak için Influencerların sadık takipçilerinin saygısını nasıl kazanacaksınız?

Öncelikle sizinle aynı değerleri paylaşan influencerları bulun. Bu işi belli bir saygınlıkla yürüten influencerlar kendilerini satmazlar, muhtemelen bir bedel talep edeceklerdir ama saygınlıklarını satma pahasına değil. O nedenle markanızın duruşu ile örtüşen influencerlar ile çalışmayı tercih edin. Sadece kampanyanızın bir parçası olmakla kalmayacak aynı zamanda yeni takipçiler kazanmanızı da sağlayacaktır.

Sürekli sponsorlu içerikler paylaşan influencerlardan kaçınmanız da akıllıca olacaktır. Bu onların kimle çalışmak istedikleri konusunda çok da titiz olmadıkları anlamına gelir. Bir bakmışsınız marka değerlerinizle örtüşmeyen başka bir marka ile aynı zaman akışındasınız. Bunun olmasını biz de istemeyiz.


6. Hedef Kitlenizde Yankı Bulan Kaliteli İçerikler Paylaşın

Tamam, bu çok zor olmasa gerek, ama genellikle planlamayı ve takipçi sayılarını dert etmekten çoğunlukla arada kaynayabiliyor.

Kaliteli içerik, hedef kitlenizi düşündüren ve ilgilendiren içerik çalışmaları anlamına gelir. Takipçilerinizi içeriklerinize her tıkladıklarında, gerçekten onları eğlendirecek, bilgilendirecek içeriklerle ödüllendirmelisiniz. Böylelikle, takipçileriniz içeriklerinizi paylaşmaya, paylaşımlarınızla etkileşime geçmeye, ama daha önemlisi sayfanıza geri gelmeye daha meyilli olacaklardır. Bu da bütün o algoritma metriklerinin sizin lehinize çalışmasına ve paylaşımlarınızın öne çıkmasına sebep olacaktır.

7. … ve İçeriklerinizi Sürekli Olarak Paylaşın.

Sosyal medya “bir kez kur, sonra unut” şeklinde bir sistem değildir. Tek bir paylaşım, eğer arkasından devamı geliyorsa çok daha etkilidir. O yüzden kolları sıvayın ve içerik üretmek için işe koyulun. İstikrarlı bir şekilde içerik üretmek hep takipçileriniz hem de algoritma canavarı 😊 için iyi olacaktır.

Düzenli paylaşım yapmak sizi kullanıcıların radarında tutacaktır. Facebook’ta bir işletme sayfasını açıp da en son yapılan paylaşımın 2015 yılına ait olduğunu görmek kullanıcılar açısından biraz tuhaf oluyor. İstikrarlı bir şekilde paylaşım yapmak sizi kullanıcıların deneyimlerinin ve beklentilerinin bir parçası haline getiriyor.

Sosyal algoritmaların çalışma mantığı, içeriğinizle kimin etkileşime geçtiğini gözlemlemek üzerine kurulu, elde ettikleri bilgiyi alıyor ve bunu platformun kullanıcılar için daha iyi bir deneyim sunması için kullanıyorlar.  Dolayısıyla, düzenli içerik paylaşımı sizin algoritma canavarı için daha çok data üretmeniz anlamına geliyor ve algoritmanın datadan daha çok sevdiği bir şey olmadığına emin olabilirsiniz. Algoritmaya istediği datayı verin, o da sizi daha çok etkileşim ile ödüllendirsin.

Düzenli paylaşım yapmanın sırrı ise bir içerik planlama platformu ile çalışmaktan geçiyor.

8. Video İçerik Üretmeyi Deneyin

Sosyal medyada başı çeken birçok platform artık uygulamalarına video özelliğini de ekledi. Hatta Facebook’un algoritması videolu içeriklere öncelik vermeye başladı bile. Yakında diğer sosyal medya platformlarının da bu akıma ayak uydurması bekleniyor.

Videolar bir yana canlı yayınlar özellikle son dönemde bir hayli önemli hale geldi. O nedenle, sosyal medya içerik planınıza canlı yayınları da entegre etmenin bir yolunu bulmanız faydalı olacaktır.

Canlı yayınlar her ne kadar algoritmayı alt etmek için faydalı olmasa da hedef kitleniz ile birebir iletişim kurmanıza ya da kamera arkası tarzında yayınlar yapmanıza olanak sağlayacaktır. Canlı yayınlar hedef kitlenizi markanızın ya da işletmenizin içine çeken ve onların sizi farklı bir bakış açısıyla değerlendirmesine imkân veren türde içeriklerdir. Ama hemen harekete geçip canlı yayınlar yapmaya başlamadan önce bu tür içerik için bir planınız olması gerektiğini unutmayın.


9. Hikayeleri Göz Ardı Etmeyin

Instagram ve Facebook Hikayeleri, haber kaynağı algoritmalarını atlatmanın bir yolu olarak kullanılabilir. Eğer hedef kitlenize ulaşmakta zorluk çekiyorsanız, hikayeler ile markanızı onlara gösterme fırsatı bulabilirsiniz.

10.000 ve üzeri takipçisi olan ya da onaylanmış (mavi tikli) hesaplar Instagram hikayelerine “yukarı kaydır” seçeneği ekleyerek paylaşımları üzerinden web sitelerine trafik çekebilirler. Eğer 10.000 takipçiniz ya da mavi tikiniz yoksa sadece hikâyeye “link profildedir 😊” yazabilirsiniz. Klasik!

Haber kaynağında yayınlanan diğer içerikler gibi hikayelere de hashtag ve lokasyon ekleyerek, içeriklerin görünürlüğünü arttırabilirsiniz.

Ve tabii şunu da eklememiz gerek; içinizdeki fotoğrafçıya sesleniyoruz: “Çekimleri dikey yapın!” Artık dünya dikey dönüyor...

10. Mikro Ölçekli Toplulukları Kullanın

Sosyal medyada, neredeyse akla gelebilecek her konunun etrafında dönen başarılı topluluklar var. Diyelim ki “enginar” satıyorsunuz, inanın sosyal medyada enginar tariflerinden onları nasıl yetiştireceğinize kadar milyonlarca görüntüleme almış düzinelerce video vardır. Hatta “Enginarı Takdir Etme Derneği” bile kurulmuş olabilir, belki sadece 10 üyesi vardır ama olsun, sonuçta hedef kitleniz orada! Ortak değerler etrafında buluşan insanlardan oluşmuş topluluklar kurmak ya da onlara ulaşmak içeriklerinizin geniş kitlelere ulaşması için doğru bir hamle olabilir.

Bu topluluklara ulaşmak ya da yeni bir tanesini kurmak ise “Hashtag” kullanmaktan geçiyor. Unutmayın! Bir Hashtag, Bir Topluluk Demektir.


11. Analizlerden En İyi Şekilde Yararlanın

Sosyal medya platformları, paylaşımlarınızın nasıl performans gösterdiği konusunda size çok sayıda değerli bilgi sunar, ayrıca daha derin bilgilere ulaşmanızı sağlayacak birçok sosyal medya analiz aracı da vardır. Bu değerli verileri boşa harcamayıp hazırlayacağınız içerikler için kullanabilirsiniz. Bu her gönderinin etkileşim, erişim, gösterim rakamlarını kontrol etmek ve bir sonraki içeriği daha iyi hazırlamak için içerik üretme yaklaşımınızı ihtiyaç halinde değiştirmek anlamına gelir.

A / B testi (veya bölünmüş test) birçok sosyal medya platformunda mevcuttur. Öğreniminizi hızlandırmak için akıllıca kullanmanızı tavsiye ederiz.

Sizin için en uygun içerik konseptini belirlediyseniz eğer tebrik ederiz! Artık 5 dk boyunca kullanabileceğiniz bir içerik stratejiniz var. 5 dk diyoruz çünkü algoritmalar değişecek. Öyle ya da böyle. Alışsak iyi olur artık sosyal medyada hayat böyle.

Size verdiğimiz tavsiyelerle artık bir sonraki algoritma değişikliğine kadar sosyal medyada daha fazla kişiye ulaşma imkânınız olacak. Şimdi işe koyulma zamanı!

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page