top of page

Sosyal Medya Postlarınızı Hazırlarken İşinizi Kolaylaştıracak Bir Öneri: Döngü Çerçevesi

Sosyal medyada sürekli olarak içerik üretmenin, yeni fikirler bulmanın ve bunları yaparken tekrara düşmemeye çalışmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Bu nedenle de bu konuda işinizi kolaylaştıracağını düşündüğüm ve ajans olarak bizim de kullandığımız bir taktiği sizlerle paylaşmak isterim: Döngü Çerçevesi.


Sosyal medya platformlarında takipçinizi, beğenilerinizi, yorumlarınızı yani etkileşiminizi artırmak, marka bilinirliği yaratmak istiyorsanız düzenli bir şekilde içerik üretmelisiniz. Ancak yalnızca içerik üretmek elbette yeterli gelmeyecektir. İçeriklerinizin “dikkat çekici ve etkili” olmasını istiyorsanız mutlaka hedef kitlenizle ilgili konular hakkında içerikler üretmelisiniz. Philip Kotler’e göre; hedef kitleniz için anlamlı bir içerikte aynı zamanda markanızın karakterini ve ilkelerini yansıtan hikayeler de bulunmalıdır. Yani üreteceğiniz içerik, markanızın hikayeleri müşterilerin kaygı ve arzularına bağlanan bir köprü olmalıdır.



Henüz “yolun başında” denilecek bir yaşta içerik üretme gayesinde olan bir genç olarak; içerik tüketirken hayallerimi, ideallerimi ve kaygılarımı içeren, içinden kendimden bir parça bulduğum, beni geliştiren ve eğiten, aynı zamanda eğlendiren içerikler tüketmeye çalışıyorum. Haliyle içerik üretirken de hedef kitlemizin beklentilerini dikkate alan, “Onlar içeriklerde neler arıyor?” sorusuna cevap olacak nitelikte içerikler hazırlamaya özen gösteriyorum.


SM4RT Solutions bünyesinde hazırladığım tüm blog yazılarında, Instagram gönderilerinde ve diğer mecralar için ürettiğimiz tüm içeriklerde, ayrıca ekip olarak müşterilerimiz için yaptığımız çalışmalarda kendi kendimize hep şu soruyu soruyoruz; “Hedef kitlemize ne katabiliriz?” ve haliyle içeriklerimiz hep bu sorunun eşlik ettiği bir döngü çerçevesinde hazırlanıyor.


Nedir Bu Döngü Çerçevesi?


Döngü çerçevesi, hedef kitlenizle pazarlama stratejiniz doğrultusunda neyi, ne zaman ve hangi sıklıkta paylaşacağınızı belirlemenize yardımcı olur. Haftanın hangi günü, hangi içeriği paylaşacağınızı, konunuzun ne olacağını önceden planlamanızı sağlayan bu döngü, sosyal medya yönetimi yaparken size zaman kazandıracak ve içeriklerinizin çerçevesini daha kolay çizmenizi sağlayacaktır. Bu döngü ile kontrol sizin elinizde...

Bu döngüyü kullanırken dikkat etmeniz gerekenler ve tavsiyelerimiz ise şöyle:


1) Değer Katan İçerikler Sunun.


Hedef kitlenizin, takipçilerinizin hayatlarına dokunabilecek, onlara bir şeyleri öğreten, başka bakış açıları sunan içerikleriniz mutlaka olsun. İnsanlar genelde bağ kurabildiği, iyi hissettiren, onları ileriye taşıyacak içerikleri severler.


2) Heveslerini Uyandırın ve Onlarda İstek Yaratın.


21.yüzyıl dünyasında her şey çok hızlı değişiyor ve bu değişim insanları tüketmeye ve hızla depresyona, mutsuzluğa itmeye başladı. İnsanlar öz değerlerini, hayallerini unutuyor ve heveslerini kaybediyor. O nedenle, onları cesaretlendirecek, olumlu yönde etkileyecek ve ileriye taşıyacak içerikler hazırlamak her zamankinden daha önemli bir hale geldi.

Bu nedenle, insanları yaptıkları işler konusunda bilgilendiren, onlara bir hedef koyan ve amaç veren içerikler üretmeye çalışın. Biz de işimiz dolayısı ile sosyal medya ile ilgili içerikler yazarken buna dikkat etmeye çalışıyoruz. Örneğin; “Sosyal Medya Sizi Daha İyi Bir İş İnsanı Yapabilir!” adlı içeriğimizde, genelde kötü yanları ile öne çıkan sosyal medyanın size vicdan azabı çektirmek yerine, sizi ileriye taşımasına olanak sağlamanız gerektiğine değindik.


3) Yaşam Döngüsüne Dikkat Çekmeyi Deneyin.


Farkındalık yaratacak, ilişkileri ve eylemleri destekleyecek içerikler oluşturabilirsiniz. Samsung’un #SiberZorbaOlma şeklindeki çalışması buna başlı başına bir örnek olarak verilebilir. Yaşamın varlığını, sosyal medyada yaptıklarımızın karşılığı olduğunu bilmemiz ve içeriklerimizde belirtmemiz gerekiyor. Çünkü yüksek erişimli içerikler mutlaka birilerine ulamış ve onlara iyi ya da kötü bir mesaj vermiş oluyor. Verdiğimiz mesajın yaşama ve insanlığa saygılı, etik ve pozitif olmasına dikkat edelim.


4) Özgün İçerikler Hazırlayın:


Deyim yerinde ise bir Müzeyyen Senar şarkısı gibi; “Benzemez Kimse Sana, Tavrına Hayran Olayım” dedirtecek içerikleriniz olsun. Elbette bu kadar çok içeriğin olduğu ve benzer konuların ele alındığı ortamda eşsiz bir içerik ortaya koymak çok zor olabilir. Ancak, içeriğe kendi yaptığınız her dokunuşla marka karakterinizi işlemenizle, hikayenizi, kendinizi eklemenizle o içeriği size özel ve özgün yapabilirsiniz. Unutmayalım ki; dünyada sizinle tamamen aynı olan başka bir insan daha yok. O nedenle içerik tamamen sizin ise, o içerik eşsiz olmaya adaydır.


5) Dün, Bugün, Yarın Var Olun.

Ünlü İngiliz Tarihçi Edward Carr tarihin tanımını yaparken; “Tarih; geçmiş ile bugün arasında bitmez bir diyalog” demiştir. İçerik üretirken de bizim dikkat etmemiz gereken tıpkı tarihin yaptığı gibi geçmiş, bugün ve gelecek arasında bir köprü olabilecek şekilde süreklilik sağlamak olmalıdır. Hayat bu kadar hızlı değişirken bu sürekliliği sağlamak ne kadar zor olsa da içeriğin okuyucusu olan insanın her daim duyguları olan, hikayelere tepki veren canlılar olduğunu ve olmaya devam edeceğini biliyoruz. Bu nedenle hedef kitlenin duygularına dokunan, hikayeler içeren, hayatlarında ve işlerinde yararlı içerikler oluşturmak süreklilik sağlayacaktır.


Örneğin; bir eğitim koçu iseniz insanlara yön gösteren her içeriğiniz süreklilik sağlayacaktır. Ya da tur düzenleyen bir şirket sahibiyseniz; insanlara sunacağınız içeriklerde gidilen destinasyonun gezilecek yerlerini, tarihini, mimarisini, kültürel mirasını anlatmanız ölmeyen bir içeriktir ve size sadık okuyucular olarak geri döner.


Döngünüzü bu şekilde yani; “Değer Katan-Bilgilendiren, Heves Uyandıran- Harekete Geçiren, Yaşama Dikkat Çeken, Eşsiz-Size Özel, Özgün ve Sürdürülebilir olacak şekilde planlar ve içeriklerinizi oluşturursanız hem konuları bulmak hem de ne zaman ne konuşacağınızı kolayca belirlemiş olursunuz.


İster haftanın her günü ister sadece belirlediğiniz günlerde, seçtiğiniz konularla bu döngü çerçevesi içeriği ile paylaşabilirsiniz.


Okuduğunuz için teşekkürler. Yorumlarınızı bekliyoruz!


Bu linklerden bize ulaşabilirsiniz!


Instagram, Linkedin


Dijital Pazarlama Asistanı

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page