top of page

Sosyal Medya Sizi Daha İyi Bir İş İnsanı Yapabilir!

Sanayi Devrimi’nin ardından, dünyada insanların yaşam şekillerini köklü bir biçimde değiştiren nedir diye sorulduğunda bizim cevabımız; “Sosyal Medya!” olacak. Çünkü biliyoruz ki; neredeyse herkesin en az 1 adet sosyal medya platformunda üyeliği var. Birçok zevkimizi etkileyen, ailemizle, arkadaşlarımızla sürekli olarak paylaşım yapmamızı sağlayan bu mecralar aynı zamanda en büyük toplulukların da sahibi. Çoğu kullanıcı bu mecraları arkadaşlarıyla veya ailesiyle iletişimde kalmak ya da son dedikoduları öğrenmek için kullanıyor gibi gözükse de sosyal medyanın son iş trendlerini takip etme, ticari bilgi arttırma ve sizin gibi kullanan diğer kullanıcılarla tanışmanızı sağlayan birçok yararı var. Daha işletme odaklı bu yararları sunan 3 ana platform ise; Facebook, LinkedIn ve Twitter.



Sosyal Mecralarda Yükselişte Olan Yeni Trend; Profesyonel Ağlar


Eğer sizi iş, yatırım vb. konularda yönlendiren bir mentorunuz varsa elbette çok şanslısınız. Ancak sosyal ticaret ağları da size benzer konularda artı olarak dönebilir. Yatırımın sırlarını bilen, çevrimiçi kaynakları kullanan, trendleri takip eden biriyseniz modern iş insanı olarak tanımlanabilirsiniz.



Modern ve işinin ehli biri olmak için ne okuduğunuz okul ne de okuduğunuz bölüm yeterli! Modern ve işinin ehli bir iş insanı olabilmek için doğru kitapları okumak, doğru makaleleri takip etmek, işinin ehli insanlardan işin inceliklerini dinlemek, öğrenmek ve daha nicesi gerekiyor. Modern, elitist iş insanı olarak tanımlanmak ve böyle bir iş insanı olmak geçmişte sadece o an var olan el altındaki kitaplar, gerçekten tokalaşabildiğiniz insanlar sayesinde gerçekleşebilirken, günümüzde bunların hepsi dijital dünya ve sosyal medya sayesinde bir tık ile ulaşılabilir hale geldi. Elit, elitist söylemi belki size rahatsız edici geliyor olabilir. Ancak, İlber Ortaylı “elitist insan” tanımına, “Bir Ömür Nasıl Yaşanır” kitabında çok doğru şekliyle değinmiş. Elit olmak dışlanmayı, topluma üstten bakmayı gerektiren kötü bir şey gibi lanse edilse de elit olmayı insanın kendine yaptığı yatırımlar ile ileriye taşıması gibi görebiliriz. Günümüzde ve yakın gelecekte sosyal mecraların ticaret dahil birçok alanı geliştireceğinden ve değiştireceğinden şüphemiz yok. İşte bu nedenle bu mecraları çok iyi bilmek, kullanmak ve gelecek her şeye entegre olabilmek çok kıymetli bir özellik.


Sosyal Mecraları Daha İyi Bir İş İnsanı Olmak İçin Nasıl Kullanırız?


Doğru insanları, doğru kitapları, makaleleri, dergileri, haberleri kısacası doğru kaynakları sayelerinde rahatlıkla bularak. İşlerinde iyi ve size mentor olabilecek insanlar çoğunlukla sizin ayağınıza gelmez. Sizin onları bulmanız, onlara ulaşmanız gerekir. Aynı zamanda ortak iş yapabileceğiniz, sizin gibi düşünen başka insanlarla da bir araya gelmeniz faydanıza olur. İşte bunları size kolaylıkla sağlayacak olan; “Sosyal Mecra”dır.

Tam Zamanında Gerçek Bilgiye Ulaşın.


Bundan 50 sene önce, anlık olarak dünyada hangi iş nasıl yapılıyor bilgisine ulaşma şansınız şimdiye oranla kat be kat düşüktü. Ancak bugün, Twitter sayesinde sadece işiniz ile ilgili değil dünyanın öbür ucunda şu an yaşanan en önemsiz olayı bile anında öğrenme ve izleme şansınız var. Şirketler, markalar, iş dünyasının değerli insanları önemli olan her şeyi tweet atıyor. Bu geniş yelpazede sizin yapmanız gereken; işiniz ile ilgili doğru insanları, şirketleri, rakiplerinizi, doğru hashtagleri takip etmeniz. Bu durumun güzel tarafı; Twitter’ın liste özelliğini kullanarak kendinize özel bir segmentasyon yaratabiliyor olmanız. Liste özelliği nedir ve nasıl kullanılır diye merak ettiyseniz tıklayın.


Toplulukların Bir Parçası Olun.


İster Türkiye’de olun ister Rusya, ister Çin, ister Amerika… Dünyanın neresinde olursanız olun, rahatlıkla sizinle aynı işi yapan, yapmak isteyen, ya da dünyaya aynı perspektifte bakan insanlarla ortak gruplarda bulunabilirsiniz. Örneğin; Türk bir iş insanı olarak işinizi yurt dışına taşımak istiyorsanız sektörünüzle alakalı var olan bir Facebook grubuna katılmanız, size yurt dışında işinizin nasıl yapıldığını, hangi ülkenin yasal sorumluluklarının neler olduğunu öğrenebilir, piyasanın nabzını tutabilir ve arkadaşlar edinebilirsiniz.


Profesyonelliği Önemseyenlere; LinkedIn Grupları


Diğer sosyal ağlardan farklı olarak, LinkedIn gerçek anlamda iş dünyasına odaklanmış bir mecra. Bu özelliği ile onay almak, ortak çalışacak insanlar aramak, iş ilanları vermek gibi birçok ihtiyacınızı karşılar. Tıpkı Facebook gibi Gruplar özelliği olan LinkedIn direkt iş konularını tartışan, fikir alışverişinde bulunan iş insanlarını barındırıyor. Eğer, biraz daha detaylı kullanır ve grupların hakkını verirseniz kişisel markanızı da bu mecrada ve gruplarında tanıtabilirsiniz.



En özet hali ile; artık borsayı Twitter’dan takip edebilir, nasıl işlem yapılacağını Facebook’tan öğrenebilir, daha profesyonel iş ortaklarınızla fiziken olmasa da LinkedIn sayesinde tanışabilirsiniz. Sosyal medya sadece iletişim ve fotoğraf paylaşmayı sağlayan mecra olmaktan çıkalı çok oldu. Doğru kullandığınızda, işinizi ileriye taşıyan, size farklı kapılar açan ve bir yere gitme zahmetinden sizi kurtaran bir hizmete dönüştü. Tüm bu faydalarını denemekten korkmayın 😊



Okuduğunuz için teşekkürler!


Dijital Pazarlama ve İletişim Asistanı

bottom of page