top of page

2019 Instagram Pazarlamasında Öne Çıkan 5 Trend


Dünyanın büyük ölçüde dijitale kaydığı şu günlerde, artık reklam ve pazarlamanın da dijitalleştiğini söylememize gerek yok. Ancak önemli bir noktaya değinecek olursak; Instagram’ın pazarlama ve reklamın sosyal medyadaki en önemli ayağı haline geldiğini söyleyebiliriz. 2010’dan bu yana, kullanıcılarının isteklerini takip eden, doğru bir şekilde kendini yenileyen ve sunduğu her özellikle kendini canlı tutan Instagram, Sadece bir sosyal medya uygulaması olmanın ötesine geçerek, popülerlik konusunda zirvedeki yerini koruyup rakiplerinden sıyrıldı. Bu kadar yenilikçi, geniş kullanım alanlı ve uzun soluklu mecrada pazarlama yapmanın da elbette kendine has trendleri var! İşte bu nedenle, bizler de  2019’da Instagram pazarlaması denilince akla gelen ve size fayda katacağını düşündüğümüz en önemli 5 trendi sizler için derledik;


1) Instagram’da Etkileşimin Şekli Değişti;

Instagram’ın değişen algoritması ve kullanıcıların değişen alışkanlıkları nedeniyle “akış” kısmına olan ilgi giderek azalıyor. 2019’da Instagram’da Pazarlama yapmak isteyenlerin asıl odak noktası; daha eğlenceli, takipçilerle daha iç içe olmayı sağlayan “Stories (hikayeler)” kısmı olmalı. Çünkü, son birkaç yılda Instagram Story özelliği tahmin edebileceğimizden çok daha fazla ilgi görüyor. Instagram verilerine göre; her gün Stories kısmında vakit geçiren kullanıcı sayısı 400 milyondan fazla! Kullanıcılar artık akışta gezinmek yerine, story bölümünde gezinmeyi, orada var olan etiketleri kullanmayı daha çekici buluyor. Markalar açısından da, özellikle “anket, geri sayım etiketi, soru-cevap” gibi özellikler ilgi çekici olmalarını ve müşterileri yani takipçileri ile daha çok etkileşime geçmelerini sağlıyor. Hatta müşterileri için markalı yüz filtreleri oluşturabilir, yeni ürünlerini sunabilirler. Bunların hepsi birleşince de ortaya yepyeni bir etkileşim şekli çıkıyor.


2) 2019’da Doğallık Kazanacak

Mükemmel açıyla ve ışıkla çekilmiş, en iyi filtrelerin uygulandığı, belki çeşitli rötuşların yapıldığı fotoğraflar eskisi kadar etkileşim kazandırmıyor. Aksine daha doğal, hayatın içinden, hikayesi olan görseller insanlar tarafından sevilip etkileşim kazandırıyor. Bu nedenle markanız için bir Influencer ile anlaşacak olursanız; seçimizinizi daha özgün, daha kişisel, daha otantik ve daha doğal olan Influencer’lardan yana yapmalısınız. Güvenilir bir “Instagram Influencer Pazarlaması” için ise; anlaşacağınız Influencer’ın markanıza ait ürünü gerçekten kullanması, memnun olması, sürekli kullanımı ile ilgili “şeffaf” içerikler paylaşması ve hatta belki de beğenmediği birkaç özelliğini de takipçileriyle paylaşması gerekecektir.

Tıpkı @bisiklet_gezgini’nin hayatlarını olduğu gibi yansıtan ya da @travelingvosvos’un samimi ve sevimli bir şekilde deneyimlerini anlattıkları paylaşımları gibi!


3) Mikro Influencerlar Bu Senenin Gözdesi!

Artık markalar, çok takipçili Influencerlarla çalışmayı tercih etmiyor. Bunun sebepleri ise; geniş bir takipçi kitlesinde markayla ilgilenebilecek kişilere ulaşamama, analizleri çok verimli yapamama ve bütçelerinin oldukça yüksek olması olarak sıralanabilir. Ancak; 1000, 5000, 10.000 gibi takipçi sayılarına sahip “mikro” ınfluencerlar, genelde  belirli bir ilgi alanına hitap ettikleri için takipçileri de çoğunlukla o konuya ilgi duyan kişilerden oluşuyor ve böylece markalara daha niş bir kitleye ulaşma şansı sunuyor. Örneğin; Instagram’daki @beyazyakaontherun adlı hesap, yaklaşık 11 bin kişinin takip ettiği, adından da belli olacağı üzere kurumsal hayatın içinden gelen 2 beyaz yakalı arkadaşın seyahat, yemek vb. konularda deneyimlerini ve önerilerini paylaştığı bir mikro Influencer hesabı, doğal olarak da hedef kitlesinin; ruhu gezgin, kaşif, yeni deneyimler yaşamayı isteyen ve genel olarak beyaz yakalı insanlar olduğunu tahmin edersiniz. Bu nedenle; bu hesapla daha çok yemek turizmi, konaklama sektöründe yer alan, gezginlerin işine yarayacak ürün ve hizmetler sunan markalar iş birliği yapmak istiyor. Nokta atışı yaparak doğru hedef kitleye ulaşmak isteyen markalar, 2019’da mikro ınfluencerları tercih ederlerse daha kazançlı çıkacaklar gibi gözüküyor.


4) Instagram İçin Tasarlanmış Çevrimdışı Etkinlikler

Bu başlığı açacak olursak; markanızın dahil olduğu bir etkinlikte Instagram üzerinden düzenleyeceğiniz ufak ama etkili bir çalışma ile kullanıcılarınızla etkileşime geçebilirsiniz. 2018 yılında Contemporary İstanbul’da sergilenen, Samsung işbirliği ile sosyal medyaya çok güzel entegre edilen Emre Yusufi’nin “ Divine Selfie: Herkül” isimli çalışması buna çok güzel bir örnek. Sergiyi ziyaret edenlerin Herkül ile çekilen fotoğraflarının #DivineSelfie, #GücüKesfet hashtagleri ile hem Herkül’ün, hem Contemporary İstanbul’un, hem de kullanıcıların hesaplarından paylaşılması ile çok güzel bir çalışma ortaya çıktı.

5) Instagram Algoritması Hayatımızda Olmaya Devam Edecek

Erişim ve etkileşim oranlarınız düşüyor, hikayeleri analiz etme kısmı size karmaşık geliyor olabilir ve bunun sorumlusu olarak Instagram Algoritmasını görüyor olabilirsiniz. Ancak algoritmayı suçlamayın. Bunun yerine algoritmanın nasıl çalıştığını daha detaylı öğrenmeye ve hedef kitlenizde yankı bulacak içerikler üretmeye çalışın. Çünkü temelinde algoritma; içeriklerinizin gerçekten onlara ilgi duyacak kullanıcıların önüne çıkmasını sağlamak üzere tasarlandı. O yüzden algoritmayı lehinize çevirmek için içerik pazarlaması konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Çünkü; Instagram Pazarlamasında var olmak isteyen herkesin algoritmayı anlaması, ekstra olarak doğru analizleri yapması, kendi sesini ve hedef kitlesini bulması bu işin en temel şartı. Daha iyi bir kullanıcı olabilmek, bu platformu pazarlama için kullanabilmek adına kendinizi geliştirirken bol bol okumalı, gerekli eğitimlere katılmalısınız. Tüm bunlar için vaktimiz yok, bize çok karmaşık geliyor diyorsanız, bir sosyal medya ajansının kapısını çalabilir ve bu yolculukta size en iyisini sunacak profesyonellerle işbirliği yapabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page