top of page

7 Adımda Doğru Influencerı Bulmak

Güncelleme tarihi: 29 Haz 2020


Instagram'da hesabınızı büyütmek söz konusu olduğunda aklınızaa ilk gelen yöntem olmasa da, en işe yarayan ve hızlıca sonuç alabileceğiniz yöntemlerden birisi "Influencer Pazarlaması"dır.


Üstelik sadece büyük markalar için değil, küçük işletmeler için de bir influencer ile çalışmak; kampanyaların etkisini büyütebilir, marka bilinirliğini arttırabilir ve bütçe dahilinde yeni kitlelere ulaşılmasını sağlayabilir.

Ne var ki, bir influencer ile çalışmak göz korkutucu olabiliyor.

Çünkü bir influencer ile çalışmak sadece doğru influencerı bulmak ile bitmiyor. Aynı zamanda kampanya hedeflerinizi ve son tarihleri belirleyip çalışmalarınızın performansını izlemeniz, başarınızı ölçmeniz ve bütçenizi de yönetmeniz gerekiyor.


Ama hemen üzülmeyin, işinizi kolaylaştırmak için Influencer Pazarlamasını basitleştirecek ve doğru influencerı bulmanızı sağlayacak 7 adımlık bir rehber hazırladık.


I. Adım: Kampanya Hedeflerinizi Belirleyin!


Kampanyanız için bir influencer bulmadan önce, bu kampanya ile neyi başarmak istediğinizi net bir şekilde belirlemiş olmanız gerekir.


İster marka bilinirliğinizi artırmak için kısa vadeli, sezonluk bir kampanya yürütmeyi, ister bir influencer ile marka elçisi olarak daha uzun vadeli çalışmayı planlıyor olun, ne elde etmek istediğiniz konusunda net bir fikre sahip olmanız gerekir. Hem pazarlama hedefleri hem de elde edeceğiniz sonuçlar açısından...


Örneğin, bir influencer ortaklığıyla takipçi sayınızı, markalı bir hashtag'e katılımı arttırmayı, daha güçlü bir topluluk oluşturmayı veya daha fazla satış yapmak için web sitenize daha fazla potansiyel müşteri yönlendirmeyi hedefleyebilirsiniz. Bunların her birisi etkili bir influencer kampanyası için geçerli ve yerinde hedefler.


Ulaşmak istediğiniz hedefi bir kez belirledikten sonra, yeteneklerine ve geçmiş tecrübelerine bakarak iş hedeflerinize en uygun influencerı bulmak daha kolay bir hale gelecektir.

II. Adım: Instagramda ve Farklı Kanallarda Influencer Araştırması Yapın.


Artık kampanya hedefinizi baştan belirlediğinize göre şimdi doğru influencer için araştırma yapma zamanı, bunun için birkaç önerimiz var.


1. Instagram Yorumlarınıza/Paylaşılan Gönderilerinize/DM'lerinize Bakın: Eğer bir influencer ile iş birliği yapmayı düşünüyorsanız, markanızla hali hazırda etkileşime geçmiş, sizi tanıyan birisiyle çalışmak iyi bir fikir olabilir. Bunu anlamanın en kolay yollarından birisi de gönderilerinize yapılan yorumları incelemektir. Bu yorumların içerisinde sıklıkla karşınıza çıkan ya da takipçi sayısı yüksek birileri var mı? Ayrıca gönderinizi paylaşırken sizi etiketleyen hesaplara ve DM'lerinize de göz atmayı unutmayın.


2. Markanız ile Alakalı Hashtagleri İnceleyin: Belli bir kitleye ulaşmak için sıklıkla kullandığınız markanız ile alakalı ya da markanıza ait hashtagler var mı? Eğer bir influencer ile çalışmayı düşünüyorsanız, bu hashtagleri biraz daha yakından incelemenin zamanı gelmiş olabilir.

Bluemint markasının markalı hastagi olan #bluemintpeople hashtagine baktığınızda, hashtagin 1633 kez kullanıldığı görülüyor. Bu hashtagi en çok kullananlardan birisi neden markanızın yeni elçisi olmasın ki?


3. Rakiplerinizin Instagram Hesaplarına Bakın: Rakiplerinize bakmak her zaman iyidir. Hem rekabetten gözünüzü ayırmamış olursunuz hem de rakiplerinizin ne tür bir influencer pazarlaması yaptığını, kimlerle iş birliğine gittiğini öğrenmiş olursunuz. Doğru yapılanlardan ilham alırken, yanlış yapılanlardan ders çıkarabilirsiniz.

4. Takipçilerinize Sorun: Kiminle iş birliği yapacağınızı danışabileceğiniz en uygun kitle Instagram takipçilerinizden başkası olamaz diye düşünüyoruz. Takipçileriniz sizin gözünüz kulağınız olmanın ötesinde, markanızı olduğu gibi görebilen ve onunla sizin dahi bilmediğiniz bir şekilde bağ kuran kişiler. Muhtemelen sizin dışınızda, iş birliği yapmak isteyebileceğiniz onlarca farklı hesabı takip ediyorlardır.


Takipçilerinizin önerileri araştırmanıza yön verirken ve birlikte çalışılacak potansiyel influencer listesi oluştururken size çokça yardımcı olacaktır.


Birkaç adım daha iler gidip bir influencer ile iletişime geçmeden önce, araştırmanız sırasında göz atmanız gereken birkaç detay daha olabilir.


Devam edelim...


5. Potansiyel Influencerların Takipçi Demografiklerine Göz Atın: İletişime geçmek istediğiniz influencerın takipçilerinin demografik yapısının, hedeflediğiniz kitlenin demografik yapısı ile örtüşüyor olması gerekir. Yaş, cinsiyet, yaşadıkları şehir... gibi bilgileri temin etmek başlatacağınız kampanyanın temelini oluşturacaktır. Bildiğiniz gibi bu günlerde takipçi satın almak moda! O yüzden yüksek takipçisi olan bir influencerın gerçek kişilerden oluşan bir takipçi profili olup olmadığını teyit etmeniz de önemli!


6. Etkileşim Oranını Öğrenin: Eğer bir infleuncerın paylaştığı içeriklerin #etkileşimoranı yüksekse bu, takipçilerinin onun paylaşımlarını dikkate aldığını ve karşılık verdiğini gösterir.

Etkileşim oranı, bir influencerın kaç takipçisi olduğundan ya da bir içeriğinin kaç adet beğeni aldığından çok daha anlamlı bir metriktir.

O nedenle ajanslar ve markalar bir influencerın başarılı olup olmadığına, etkileşim oranına bakarak karar verir. %4-6 oranında bir etkileşim oranına sahip influencerlarla iş birliği yapmak kampanyanızın başarılı olabileceğine işarettir.


7. İçerik Tarzları ve Kalitesine Bakın: Çalışmayı düşündüğünüz influencerların bütün sosyal medya kanallarındaki paylaşımlarının tarzına ve kalitesine de bakarak, marka çizginize uygun olup olmadığını araştırabilirsiniz. Örneğin, video ağırlıklı bir kampanya düşünüyorsanız; daha önce paylaşılan videoların kalitesine mutlaka bakın. Bu anlamda geçmiş iş birliklerini de değerlendirmek isteyebilirsiniz.


III. Adım: Seçtiğiniz Influencerlar ile İletişime Geçin.


Araştırmanızı yaptınız, çalışabileceğiniz influencerları belirlediniz, şimdi onlarla iletişime geçme zamanı! Ancak potansiyel iş ortağınız ile iletişime geçmeden önce bir dakika durun ve şunları göz önünde bulundurarak çalışmak istediğiniz influencera doğru bir şekilde ulaştığınızdan emin olun.

  • Ret edilebileceğinizi, hiç cevap alamayabileceğiniz gön önünde bulundurun.

  • Takvimlerinin müsait olamayabileceğini ve size aylar sonrasına randevu verebileceklerini unutmayın.

  • Bazı influencerların ajanslar ile çalışabileceğini ve iş birliği durumunda onların da pazarlık masasında olabileceğini aklınızda bulundurun.

Bunlar aklınızın bir köşesindeyken, biz hemen iş birliği yapmak istediğiniz influencerla hangi adımları takip ederek iletişime geçebileceğinizi sıralayalım:


1. Doğru İletişim Bilgisine Ulaşmaya Çalışın: Sadece Instagram'ın ötesinde bir araştırma yapmadıkları için ne kadar çok markanın, çalışmak istediği influencerla çalışma fırsatını kaçırdığını bilseniz şaşırırsınız. Bir çok influencerın (özellikle hesabını #işletmeprofili olarak kullananların) instagramda iletişim bilgileri vardır. Ancak olmaması durumunda, web sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Buradaki mail adresi ya da iletişim formu üzerinden mesajınızı ulaştırma şansınız var.


2. E-Mail Her Zaman Daha Profesyoneldir: Eğer çalışmak istediğiniz influencerın mail adresine ulaştıysanız, kesinlikle ve öncelikli olarak e-mail göndermenizi öneririz. Bu yol hem daha profesyoneldir hem de markanız ve kampanyanız hakkında daha fazla bilgi paylaşmanıza imkân verir.

Neden DM atmıyorum ki?

Güzel soru ama cevabı çok basit; on binlerce takipçisi olan bir influencer sadece markalardan değil, takipçilerinden de günde yüzlerce mesaj alıyordur. Sizin mesajınızın bir instagram hikayesine gelen yüzlerce yorum ve mesaj arasında kaybolmaması ancak mucize olur. Gönderdiğiniz mesaja cevap gelmesini günlerce hatta aylarca bekleyebilirsiniz. Tabii ki, herhangi bir mail adresine ulaşamadıysanız ya da web sitesi üzerinden doldurduğunuz iletişim formuna cevap alamadıysanız DM üzerinden de mesaj atabilirsiniz. Ama burada da profesyonel davranmaya ve DM dışında iletişim kurabilmek için mail adresini istemeye çalışın.


3. Medya Kitini İsteyin: Bir influencer ile anlaşmak üzeresiniz ama kampanyanızda ona yer vermeden ya da bir iş birliği teklifinde bulunmadan önce sosyal medya kitini istemeyi unutmayın. Bir #MedyaKiti; çalışmak istediğini influencerın özgeçmişinin, portföyünün, ve geçmiş iş birliklerinin yer aldığı bir dosyadır. Eğer bir influencer, influencer olarak kariyerine önem veriyorsa ve bu konuda profesyonelce çalışıyorsa mutlaka bir medya kiti vardır.


4. Kendinizi, Görevinizi ve Temsil Ettiğiniz Markayı Anlatın: İletişime geçtiğiniz kişi ile profesyonel bir iş bağlantısı kurmaya çalıştığınızı unutmayın. O nedenle iyi bir izlenim bırakmak için kendinizi, temsil ettiğiniz markayı ve hangi görevde çalıştığınızı anlatmayı unutmayın. Kiminle çalışacağını bilmek, iletişime geçtiğiniz kişinin sizinle iş birliğine daha yatkın olmasını sağlayacaktır.


5. Kampanyanızı Tanıtın ve Onun Neden Uygun Olduğunu Açıklayın: Kampanyanızı tanıtırken başarmak istediğiniz hedefi ve iletişime geçtiğiniz influencerın bu kampanya için neden doğru kişi olduğunu anlatın. Aşağıdaki gibi bir örnek size ilham verebilir:


"Size kısaca kendimi tanıtmak isterim. Ben Işıl Deren, Yaşar Tekstil'in baş tasarımcısıyım. Bu sene marka bilinirliğimizi (ve satışlarımızı) arttırmak amacıyla bir yaz kampanyası düzenlemeye karar verdik.
Tasarımlarımızın tanıtımı ve ortak tasarım için iş birliği yapabileceğimiz moda ve stil influencerları arıyoruz ve sizin kampanyamız için çok uygun olduğunuzu düşünüyoruz.
Daha önce, moda sektöründen farklı markalar ile iş birliği yaptığınızı gördük ve minimalist tarzınızı çok beğendik, o nedenle projemiz hakkında daha detaylı konuşmak üzere sizinle görüşmek isteriz."

6. Detayları Tartışmak için Açık Kapı Bırakın: İlerleyen sohbetlerde projenin bitiş tarihlerinden, ücret oranlarından ve pazarlığa konu olabilecek diğer unsurlardan bahsetmek için her zaman açık kapı bırakın.

7. Şunları Sakın Yapmayın!

- Bir influencer ile iletişime geçmek için bot kullanmayın.

- Gönderilerine yorum yaparak bir influencer'a ulaşmaya çalışmayın.

- Influencer listenizdeki herkese aynı mesajı copy/paste yapıp göndermeyin.

- Sektörünüzle alakası olmayan bir influencer ile iletişime geçmeye çalışmayın.


IV. Adım: Bütçeniz ile İlgili Açık ve Şeffaf Olun.


Influencerların ne kadar ücret aldıkları ya da markaların ne kadar ödeme yaptığı ile ilgili kesin bir ücret skalası olmamakla birlikte, marka olarak sizin bir influencer ile iş birliği yaparak ne elde etmek istediğiniz ve bunun için ne kadar ödemeye hazır olduğunuz baştan belli olmalıdır.

Bu da şu anlama geliyor; tam olarak ne tür içerikler hazırlanması gerektiğini net bir şekilde ortaya koymalısınız (örneğin; markanın mentionlandığı 3 instagram gönderisi ve 5 hikaye, 1 video) artı teslim süreleri. Dolayısıyla, doğru bir şekilde pazarlık yapabilmek ve adil bir ücret ödemek için influencerdan ne beklediğinizi tam olarak belirlemeniz gerekiyor.


Çok büyük bütçelerinizin olmaması sorun değil. Birkaç küçük işletmenin bir araya geldiği ortak bir proje ile istediğiniz büyüklükte bir influencer ile çalışmanız da mümkün. Özellikle kadın girişimcilerin birbirini desteklediği platformlarda ya da kuluçka merkezlerinde iş birliği yapmak istediğiniz, sizinle aynı sektörde yer alan birçok marka bulabilir ve iş ortaklığı yapabilirsiniz. Birlikten kuvvet doğar, değil mi? ;)


V. Adım: Influencerlarınız ile Kaynaklarınızı Paylaşın.


Başarılı bir proje için birlikte çalıştığınız influencerlar ile elinizdeki kaynakları paylaşmanız faydalı olacaktır.

Dropbox ya da Google Drive gibi bulut saklama araçları ile aşağıdaki kaynaklarınızı paylaşarak kampanyaya hız katabilirsiniz:

  • Marka Kimliği: Markanın logosu, renk paleti, sloganı, tasarımsal unsurları ve görselleri

  • İçerik Kılavuzu: Markanızın iletişim dili ve tonunu anlatan bir kılavuz; ürettiği içeriklerle markanız adına konuşacak influencera yardımcı olacaktır.

  • Basın Bültenleri: Markanız ile ilgili çıkmış haberleri ya da basın bültenlerinizi paylaşarak marka olarak duruşunuzu ve algınızı da paylaşabilirsiniz.

  • FAQ: Web sitenizde yer alan ve müşterileriniz tarafından sıkça sorulan soruları paylaşarak, iş birliği yaptığınız influencerın işini kolaylaştırabilirsiniz.



VI. Adım: Ölçün, Analiz ve Aksiyon Alın.


Doğru bir influencerı bulmak kadar, kampanyanızın başarısını ölçmek de önemlidir. Bu kısım biraz karışık o nedenle tane tane anlatalım :)


  • Öncelikle gönderilerin performansını direkt olarak Instagram'ın istatistikler sayfasından öğrenebilirsiniz. Beğeni, yorum, kaydetme rakamları kadar web sitesi tıklamaları, profil ziyaretleri de kampanyanızda göz önünde bulundurmanız gereken metriklerdir.

  • Web sitesine yönlendirilen trafiği daha detaylı ölçmek için de influencerın link vererek paylaştığı içerikler için özel ve takip edilebilir bir link hazırlayabilirsiniz. UTM'li link dediğimiz bu linkler, sadece bu linke tıklanmak sureti ile web sitenize gelen trafiği ölçer. Böylece ilgili post ile gelen trafiğin büyüklüğüne bakarak kampanyanızın başarısını ölçebilirsiniz. UTM'li linkleri ise burada hazırlayabilirsiniz. (Daha fazla bilgi almak için info@SM4RTSolutions.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.)

  • Kampanya sonuçlarını iş birliği yaptığınız influencer ile paylaşın. Unutmayın bu ortak bir çalışma, sonuçları onların da bilmeye hakkı var. Ayrıca, bazı metrikleri ondan da istemeniz gerekebilir. Uzun soluklu bir iş birliği için karşılıklı paylaşım önemli...

  • Influencerınızdan geri bildirim isteyin. Neyin işe yarayıp, neyin yaramadığını, takipçilerinin neye daha fazla karşılık verdiğini sorarak ilerleyen projeleriniz için geliştirilecek alanları tespit edebilirsiniz.

VII. Adım: Teşekkür Edin.


Her ne kadar işinizin, markanızın ya da ürünlerinizin tanıtımı için profesyonel bir çalışma olsa da influencer pazarlamasının temeli topluluk yarattığınız ve büyüttüğünüz bir iş birliğine dayanmaktadır. O nedenle influencerınızın ortaya koyduğu bütün çaba ve emek için teşekkür etmeyi unutmayın.


Proje bitiminde onlara jest amaçlı bir hediye göndermeyi unutmayın. Markalı bir ürününüz ya da kişiselleştirilmiş bir hediye olabilir.




7 Adımda özetlemeye çalıştığımız influencer pazarlamasının artık gözünüz kapalı üstesinden geleceğinize eminiz. Umarız markanız için uzun soluklu iş birliklerine vesile olur.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page