top of page

Küçük İşletmeler için Ürün Fotoğrafçılığı


Özellikle sosyal medyada, görenleri ürünlerinizi satın almaya iten en büyük faktörlerden birisi, ilgi çekici fotoğraflardır. Tabii ki, biz profesyonel fotoğrafçı değiliz ama ne tür fotoğrafların, sosyal medya sayfanızı ya da web sitenizi ziyaret edenlerde satın alma arzusu uyandıracağını biliyoruz.


O nedenle sizler için basit çekimler yapmanız gerektiğinde kullanabileceğiniz tüyoları ve dikkat etmeniz gereken noktaları derlemeye çalıştık.


Ürün Fotoğrafçılığı Nedir?

“Kataloglar ve web sitesi üzerinden ürün satışı için ürünlerin özenle tanıtılması amacıyla fotoğraflarının çekilmesi” diyebiliriz.

Ürün fotoğrafçılığındaki temel prensip ürünün özelliklerini ve tasarımını iyi bir şekilde yansıtmaktır. Bunun da temel yolları ürünün özelliklerini gerçekçi bir şekilde yansıtan, temiz, net, yüksek çözünürlüklü ve ürünü çekici kılacak fotoğraflarla yansıtabilmekten geçiyor.


Peki bunları yerine getirebilmek için nelere dikkat etmeli?


Işık

En iyi makine ile çekseniz de ışık kötüyse makine en fazla telafi etmeye çalışabilir.

Yapay ışık kullanacaksanız, 3 boyutlu bir ürünü çekerken birden fazla açıyla ışık kaynağı gerekecektir. Bu hem ürünün ve fotoğrafın derinliğini etkileyecek hem de fotoğrafın kalitesinde maximum performansı elde etmenize yardımcı olacaktır.


Yapay ışıkla uğraşmayayım, çok bir bilgim yok diyorsanız doğal ışık -yani gün ışığı- hayat kurtarıcınız olacaktır. Birden fazla açıdan ışık alan bir mekanda çekim yapabilirsiniz. Evdeyseniz evin en iyi ışık alan yeri göz bebeğiniz olabilir. Eve alternatif olarak, ürünün temasına uyuyorsa bir kafede veya çimlerin üzerinde de çekim yapabilirsiniz. Bu biraz da size ve yaratıcılığınıza kalmış.


Burada saat kavramı önemli. Öğle saatlerinde güneş dik vuracağı için açık alanda sonuç her zaman parlak olmayabilir. Bunun dışında güneşin dik vurmadığı, ışıktan gözlerimizin kamaşmadığı bir saat diliminde, örneğin sabah erken saatlerinde veya akşamüzeri çekimlerini tercih edebilirsiniz.


Yine ürününüzün temasına uygunsa, akşam güneşinin hafif kızıllığı ve yumuşaklığı fotoğraflarınız için doğal bir filtre görevi görebilir.

Kompozisyon

Markanızın kimlere, hangi yaşa, hangi ihtiyaca, hitap ettiğini hatırlayın. Bu size kompozisyon oluşturmanızda yardımcı olacaktır.

Ürünün fotoğrafını ürünü çağrıştıracak, temasına uygun yardımcı objelerle çekebilirsiniz. Bu şekilde ürününüzün hedef kitlenin aklında daha kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

Burada başarılı olmanın en temel şartı ise ürünü ve hedef kitleyi iyi tanımaktan geçiyor. Böylece hedef kitlenizin profiline uygun, onların ihtiyaçlarını yansıtan kompozisyonları daha rahat oluşturabilirsiniz.

İnsanlar Instagram gibi sosyal mecralarda, açık hava ve diğer reklam görsellerinde insan bulunduran karelere kendilerini daha yakın hissediyor ve bu reklamlar daha çok akıllarında kalıyor. O nedenle, fotoğraf çekimlerinde ürünlerinizi kullanan kişilere de yer verirseniz, fotoğraflarınız daha ilgi çekici ve bağ kurması kolay hale gelebilir.



Renk

Renk konusunda ürün ve markanızın görsel dünyası, kullanılan tonlar, hedef kitleniz için oldukça önemli. Örneğin genç bir hedef kitle için dikkat çekici bir kompozisyon oluşturuyorsak Instagram hesabımızda bahsettiğimiz gibi yeşil bir şişenin arkasına yeşilin zıttı bir renk olan kırmızıyı koyarak bir kontrast yakalamak etkili olabilir.

Daha stabil, durgun ve ürüne odaklanan bir mesaj vermek istiyorsak marka ve ürün renklerine yakın, belki zıt renkli tek bir detay ekleyerek ürünümüzü öne çıkardığımız, hedef kitlenin ilgisini çekecek bir fotoğraf çekebiliriz.

Ben direkt ürünümü dikkat çekici fakat yalın sunmak istiyorum derseniz. Siyah; beyaz, ürünün renklerine yakın veya tersi bir arkaplan rengi de seçilebilir ve yalın bir kompozisyonla dikkat çekebilirsiniz.

Bu sizin uğraşmadığınız veya ürünün dikkat çekici olmayacağı anlamını taşımak zorunda değil. Azlık uygun koşullarda çokluğa tekabül edebilir.


Sosyal medya kanallarınızda ya da web sitenizde kullanmak üzere çekebileceğiniz ürün fotoğrafları ile ilgili basit ama etkili ipuçları paylaşmaya çalıştık. Daha fazlası için her zaman profesyonel bir fotoğrafçı ile çalışabileceğinizi ve ürünlerinizi parlatan şeyin iyi bir fotoğraf çekimi olduğunu unutmayın.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page