top of page

Sosyal Medya Platformlarına Yeni Bir Tanesi Ekleniyor: VERO!

Sosyal medya artık herkes için sosyalleşmenin, arkadaşlarla takılmanın ya da fotoğraf çekip paylaşmanın çok ötesine geçti. Artık, ilham almak, alış veriş yapmak, eğlenmek, sohbet etmek, bağlantı kurmak, öğrenmek, satın alma kararı vermek gibi bir çok şey için sosyal medyayı kullanıyoruz. Sosyal medya ile olan ilişkimiz o kadar ilerledi ki artık sabah uyanır uyanmaz telefonu elimize alıp dün gece paylaştığımız fotoğrafın kaç beğeni aldığını kontrol eder olduk. Bir eliyle dişini fırçalarken diğer eliyle telefondan sosyal medya hesabını kontrol etmemiş tek bir kişi yoktur herhalde...

Şimdi öyle görünüyor ki, durmadan kontrol etmemiz gereken yeni bir uygulama daha hayatımıza girdi. Üstelik o kadar iddialı ki, diğer bütün sosyal medya platformlarına hükmetmeyi hedefliyor. İşte karşınızda VERO!


Esasen 2015 yılından beri app store'dan indirilebilen ve kullanıma açık olan VERO, nedense bir çok insanın gözünden kaçmış. Belki de vegan yemeklerimizin fotoğrafını çekmekle çok meşgul olduğumuz içindir. Kim bilir? Ne var ki, 23 şubat'ta bu durum değişti ve bir anda herkesin ilgisi VERO'ya yöneldi. Hatta Daily Mail'in haberine göre üye sayısı o kadar arttı ki, uygulama geçici bir süre hizmet veremez hale geldi. Peki birden oluşan bu ilginin asıl nedeni nedir ve...


VERO'yu Diğer Platformlardan Ayıran Özellikler Ne?

1.No Algortihm, Yes Chronology!

İtalyanca'da "Gerçek" anlamına gelen VERO, kendi web sitesinden yayınladığı manifestoya göre, kullanıcılarına kendileri olmalarını sağlayabilecekleri gerçek bir sosyal medya deneyimi sağlamayı hedefliyor. Bunun için de ilk başta diğer sosyal medya platformlarının her geçen gün daha da kafamızı karıştıran alghoritmalarını bir kenara bırakıp kullanıcılara gerçek zamanlı içeriklere ulaşmalarını sağlayacak bir zaman akışı sunuyor. Kısacası, artık kullandığınız sosyal medya platformunun kafasına estiği gibi önünüze koyduğu içerikleri değil, takipçilerinizin en güncel postlarını kronolojik olarak görebileceksiniz.

2. Reklam Yok!

Artık karşınıza çıkan reklamlardan bunaldıysanız, VERO tam size göre çünkü yine manifestosunda yazılana göre "haber akışınızda yer alan içerikler sizin ya da takip ettiğiniz kullanıcıların yayınlarından oluşur. Paylaşımlarınızı değiştirmiyor, manipüle etmiyor, bekletmiyor ya da onlara reklam yerleştirmiyoruz. Sizinle paylaşıldığında, sizinle paylaşılanları görürsünüz. Mesajınızı daha geniş kitlelere ulaştırmak ya da görünürlüğünüzü arttırmak için para ödemenize gerek yok.

📷

​​3. Ama Üyelik Var!

Şimdi şunu sorabilirsiniz: VERO reklam almıyorsa ve heliyle reklam geliri yoksa nasıl para kazanıyor?

İlk bir milyon kişiye ücretsiz üyelik fırsatı sunsa da VERO, kullanıcı sayısı bir milyonu geçtiğinde kullanıcılarına senelik bir ödeme planı sunacak. CNBC senelik bir kaç doları geçmeyecek bir üyelik bedelinden söz etse de tam rakam net değil.


​4. Link Paylaşımı

Bir çok açıdan Instagram'ı çağrıştıran VERO'da Instagram'dan farklı olarak postların içerisinde link paylaşabilme imkanına sahip oluyorsunuz. Ayrıca Instagram'ın haber akışındaki 1 dk.lık video süresi VERO'da 5dk.

5. İstedğin Her Şeyi, İstediğin Herkesle Paylaşabilmek!

VERO kullanıcılarının paylaştığı içeriklerin kendilerinden gerçek bir parça olması için uğraşmış ki, video ve fotoğraflardan linklere, müzikten filmlere, kitaplardan gittiğiniz yerlere kadar her şeyi paylaşabilirsiniz. Üstelikte paylaşımlarınızun küçük bir ön izlemesi ile...

VERO'nun gerçek kullanıcı deneyimi sunmak için tasarladığı platformun bir diğer özelliği de paylaşımlarınızın ulaştığı hedef kitleyi istediğiniz şekilde sınırlandırıp genişletebilmek. Yakın arkadaşlarınızdan takipçilerinize kadar takipçilerinizi kategorize edebilir ve paylaşımlarınızı istediğiniz kitle ile paylaşabilirsiniz. Bu yönüyle Facebook'a benzese de, Instagramdan ve Twitter'dan bu yönüyle ayrışıyor.


6. Dğer Platformlarla Etkileşimi

VERO paylaşımların, şimdilik sadece Instagram ve Facebook üzerinden paylaşılmasına imkan sağlasa da zamanla iş birliği içinde olduğu sosyal medya uygulamalarına yenilerinin ekleneceğine inanıyoruz.

7. Kullanıcı Adı Yok!

VERO'ya kayıt olma aşamasında kendi adınızı kullanıcı adı olarak giriyorsunuz. Özellikle SnapChat'te birisini bulmak istedğinizde tam bir baş ağrısı olan bu durum VERO'da tek bir kullanıcı adı ile basitleştirilmiş.

Her platformdan biraz biraz topladığı özellikleri ile kullanıcılarına gerçek zamanlı ve daha özelleştirilmiş bir deneyim sunmayı hedefleyen yeni sosyal medya platformunun adını önümüzdeki günlerde sıkça duyabiliriz.

Diğer yazılarımız için Blog Ana Sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page